English

* * * * *

FORTISSIMO FFelicia FF157

Page
Menu
News

* * * * *

GPS, AIS

AIS

AIS er den nærliggende måde at få informationer om skibs-trafikken og stationære hindringer og virtuelle sømærker. Der findes en hjemmesiden hvor det muligt at følge omfang og få et indtryk af skibstrafikken med SHIPPLOTTER som er et eksempel fra den mere generelle www.shipplotter.com . Yderligere officielle oplysninger kan findes på farvandsvæsenets www.ais.dk som beskriver teknikken og traffikstatistik samt også lidt generel hos farvandsdirektoratet. Internationalt har Nautical Institute et AIS-forum

Derudover findes der mange enkeltpersoner som har eksperimenteret og indsamlet erfaringer. Kan anbefale SARAH en 42 fod ketch på Lake Michigan og Chesapeake Bay, men AIS mekanismen er den samme uanset stedet. (PDF).

Er det Ålborg området der interessere (eller selve kort-positions ement) er www.vhf-online.dk et interessant sted at besøge, og programmel til formålet findes hos Navicon . Du kan se et eksempel på hardware til formålet, omfattende både modtager, sender og antenne i forskellige kombinationer og fabrikater.

Practical Boat Owner har en beskrivelse af brugen af AIS i tæt trafikerede farvande (den engelsk kanal) som frit kan hentes.

Med tiden og udbredelsen af AIS er der kommet store sammenfattende kortbilleder af positioner og oplysninger for trafikken over store områder worldwide. Farvanddirektoratet har sådanne som man kan købe data fra, men det kan fx også ses på http://www.marinetraffic.com/ais eller som på kortudsnit herunder. (se vejledning )

 

Flyt cursor hen over et skib viser dets navn samt fart og kurs over grunden, klik evt. venstre museknap for yderligere oplysninger om skibet.

Der findes andre og mere kendte (især NASA som var først) men denne EASY-serie er billig og dækkende. En dyr udgave findes omtalt i en tysk test og har vundet. De er en dobbelt modtager men ifølge efaringer fra www.vhf-online.dk synes der ikke at være nogen god grund til at ofre det store beløb.

Kan eventuelt købes hos www.shipshop.dk eller lidt billigere i England hos JG Tecnologies eller fx NASA version 2 hos  MarineSuperStore for blot 120 GBP altså ca 1200 kr. Sammen med dette følger et velfungerende PC program SEACLEAR der viser såvel AIS som eget skibs GPS position samt eventuelle kollisionsrisici.
Denne løsningen kan bruge mange slags kort blandt andet også MAPTECH kortene der følger med søkortene fra NV verlag. Udover AIS og GPS input kan der også tages wind og ekkolod informationer fra NMEA, men det har jeg ikke prøvet.
NASA kan tage et GPS signal med (fx 4800 baud) og sende det videre på den 38400 baud forbindelse AIS bruger, så begge signaler kan tages på samme serielle 9-pin indgang til PC.
Jeg brugte ikke den opsætning. Tog istedet GPS-signalet (fra en håndholdt Garmin 12) ind på en 9-pin til USB konverter og AIS på 9-pin seriel direkte fra modtageren. Seaclear sættes op til at tage de to signaler på hver sin serielle kanal (fungerer altså som en slags multiplexer) og det fungerer fint.
Som antenne til AIS brugte jeg en almindelig VHF-antenne monteret i klædeskabet langs skrogsiden umiddelbart ved siden af AIS modtageren. Dele af antennen sad under vandoverfladen. Den antenne kan kun se (dvs modtage signaler fra) de skibe der er synlige fra cockpit (synlig betyder at antenne er synlig, dvs at mastetoppen er over kimmingen). I praksis gav det en tilstrækkelig radius, også på hurtigfærger, men naturligvis vil en højere placering forbedre installationen. Men det er ikke absolut nødvendigt. Har også prøvet med en lille gummiantenne fra en bærbar VHF sat direkte i AIS-NASA. Det virker. men igen reduceres radius og signal styrke lidt.
På plussiden tæller, at dette er en nem og billig installation. Jeg har ikke prøvet antenne splitter (EASY), men ved fra andre at det fungerer upåklageligt, dog med et par mindre praktiske gener (VHF signal svækkes også på selve VHF-en, Splitteren skal altså stå med strøm på og der skal overholdes en bestemt sekvens når de tændes og endelig koster splitteren mere end en ny VHF eller dedikeret AIS antenne der tilmed kan fungere som VHF nødreserve ved maste-tab).

Denne løsning med Seaclear kan  anbefales (og er prøvet og fundet velfungerende) fremfor Det Levende Søkort fra Dansk Sejlunion. DLSK 2008 er annonceret med AIS support men det fungerede ganske enkelt ikke for mig og er slet ikke tilfredsstillende (viser ingen AIS informationer og de svenske kort indlæses ikke).

Seaclear kan fint erstattes af en anden løsning, nemlig OpenCPN som er er public opensource projekt der kan findes hos http://sourceforge.net/projects/opencpn/ (Har haft egen side på www.opencpn.org men domænet er pt inaktiv (marts 2010) brug evt det tyske www.opencpn.de ). Det er en letbetjent løsning der bruger samme kort som seaclear (raster BSB plus S57) og har AIS samt vejr grid support. Fin kortløsning.

Andre nyttige software støtter findes hos

Plus en lille lykkepose med relevante men uspecificerede link. Der kommer beskrivelse engang, foreløbig er der der blot til erindring. Det vedrører alle BSB og andre kortformater samt programmer der viser AIS informationerne.

GPS

Uanset hvorhen der skal sejles navigerer næsten alle der med GPS. Her finder du diverse waypoint lister til download og her kan kablerne købes.

Al slags 12 volts udstyr findes iøvrigt her i kæmpe oversigt . Sikker 12 volts strømforsyningsudstyr findes og kan købes på nettet hos ELFA (også på dansk) se fx deres Bucaneer serie af kontakter og kablingsstik.

 

« forrige top næste »
Page
Menu
News
Hjem Print Version Mailform Sitemap
139,025 visitors
238,146 page views
1.71 page views / visitor
English


Page
Menu
News
Nyeste opslag

Juli 2014

Site renovering pågår langsomt eftersom båden forlængst er solgt og nu sejler i Holland under tysk flag. Og er i 2020 flyttet ti Travemunde.

Følg Båten Anna, Fortissimo på vej jorden rundt.Seneste status er at båden nu er hjemme og sat til salg.

Se link på facebook og Anna egen hjemmeside

Båden Bull, også på langfærd,  er rapporteret sunken se SXK http://www.pakryss.se/langseglare-sjonk/

Andet opslag

Enter email-adress and Changedetection will notify it on page updates

privacy policy
 

Besked til andre om siden

Bookmark and Share


Other languages:
 


. bab.la language portal to be used for translations.
. Use Google translate for other language until multilanguage pages is ready, choose language.


website statistics

Genopstået

På grund af systemopdateringer kan den gamle site ikke bruges mere.

Fortissimo.dk er derfor genindstalleret og under renovering

nov-dec 2018


. .

. .


 

Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login