Propel

FF 157 har en propel der er fra PROWELL, der fremstiller fløjbare propeller (flöjande, feathering). Denne type adskiller sig konstruktionsmæssigt fra foldepropellerne, og udmærker sig ved at kræve mindre plads bag propellen og have bedre bak egenskaber. Der findes andre fabrikater, bl.a. MaxProp , AutoProp og VariProp.

Lidt historie omkring propeltypen.
Først blev den fløjbare propel fremstillet i Sverige af BBM (i Kungsør og forhandlet i Danmark af Kjøller). Så blev det nedlagt , men senere overtaget af Boyens i Hamburg. Boyens døde sidst på vinteren 1998-1999 år, og propellen er ikke mere i produktion. Nu (feb 2000) er også Prowell stoppet, eller retter, overtaget af det franske firma France Helices og videreført derfra. Samme firma sælger også propellen AutoProp og findes på Nettet under navnet BoatPropulsion, og deres hjemmesiden er lidt upraktisk ved at fylde hele skærmen uden browserramme.
Tilsyneladende en lidt vanskelig branche.

Der er iøvrigt også en New Zeelandsk mulighed hos kiwiprop , og deres propel (se også her og norsk forhandler Flyindustri  samt svensk http://www.finisterra.se/ ) er speciel ved at være lavet i composit-materiale (kunststof). KIWI-prop har nu fået dansk forhandling ved Smilysailing i Tåstrup og viste propellen på bådustillingen i Fredericia 2009, Reelt første gang jeg har set den fysisk i Danmark ;-).
Flex-O-Fold ved Jack Skrydstrup er iøvrigt også et godt propelbud hjemmeside .

Generel oversigt over forskellige propel udbyder findes på Boatdesign/propellers samt hos Everythingaboutsailing , for begge disse er propellen blot et lille segment i en omfattede sailing side.

Og drivkraften til propellen - VOLVO Lysekil ,

FF157-ffelicia

Powered By CMSimple.dk | Design By Dotcomwebdesign.com